Toate drumurile din Roma


Felul in care arata Roma astazi ma face sa ma gandesc la caderea imperiului Roman. Monumentele sunt uriase, chiar si pentru standardele zilelor noastre. Pantheonul, Templul lui Hadrian, Colosseum sau Coloana lui Traian iti impun respectul prin dimensiune dar si prin priceperea cu care au fost ridicate acum aproape 2000 de ani. N-am avut aceeasi senzatie la New York unde am trait un an de zile printre muntii de otel si sticla – acolo mai degraba era claustrofobie.

De ce cadere? Cetatea eterna e acum murdara si schilodita de grafitti. Asa de murdar cum nici Parisul nu e – pentru mine unul dintre standardele in murdarie urbana (Bucuresti e de abia pe locul patru, dupa toate orasele enumerate mai sus). La tot pasul te impiedici pe strada de sticle goale, ambalaje de pizza, mucuri de tigara, servetele uzate etc etc etc. In plus, caldura de afara iti astupa narile cu miros greu de gunoi si de fecale.

Ziduri de magazine, stalpi, banci pline cu mazgaleli colorate contrasteaza puternic cu maretia constructiilor de alta data.

Pentru mizerie suspectez pe hoardele de turisti fara maniere (150 de mii au aterizat intr-o singura zi la Roma) si pe sutele de vanzatori ambulanti care inconjoara fiecare monument, dar pentru desenele cu spray ii banuiesc pe localnici. Poate asa au ales sa protesteze impotriva invaziei la care au fost supusi, cine stie – asa cum (ironia sortii) stramosii lor cu lauri pe cap calcau totul in picioare prin Europa acum doua mii de ani.    

Pacat ca oamenii, asa cum sunt capabili sa creeze lucruri incredibile tot asa sunt la fel de priceputi in a le distruge.

Totusi Roma nu si-a pierdut farmecul si am descoperit asta datorita unei romane care mi-a indrumat pasii vizitei la Roma. Am stat pe Via Nationale, la o aruncatura de bat de Fontana di Trevi si aproape de toate celelalte puncte turistice. Am vizitat totul pe jos si desi n-a fost usor acum pot sa inchid ochii si sa-mi construiesc orasul in minte. Parcul si Villa Borghese sunt o oaza verde de liniste  binevenite in marea de granit si de piatra. Relaxarea e aici la ea acasa - biciclete duble sau triple strabat aleile agale, iar mese de terasa la umbra iti dau ocazia sa contemplezi totul cu un pahar in mana.

La recomandare ei am descoperit si Roma mai moderna  – cartierul Trastevere in vestul raului Tibru. Stradutele inguste si primitoare adapostesc sute de mici magazine cochete si de restaurant deschise pana tarziu in noapte. Ca la un semn dupa apusul soarelui totul de umple de o forfota placuta, de oameni care se plimba, glumesc se distreaza. Recomand restaurantul La Scala - mancare italiana la superlativ, neturistica si servicii neasteptat de bune.
In plus, de-a lungul raului, langa apa se intinde un sir de terase de toate felurile care se termina cu un cinematograf in aer liber. N-am avut vreme de data asta, dar pentru urmatoarea vizita l-am pus primul pe lista.
Una peste alta o vizita cu de toate si o experienta unica.

Vaticanul...., dar mai bine pastrez asta pentru data viitoare..

templul lui Hadrian cu vanzatorii de posete de rigoare

Geanta port catzel, probabil noul trend in moda animalelor de companie
de mar verde

desigur si in varianta pentru pisici

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Impresii de toamna

AMERICA - bucata cu bucata (compendiu bilingv) II

Tara Bahtilor - the begining